28.5c İzmir
25 Nisan 2025, Cuma
Reklam Reklam

Kilo Vermekte Zorlananlar İçin Klasik Yöntemlere Son Veren Başarılı Diyetisyen Ecem Çiçek

Kilo Vermekte Zorlananlar İçin Klasik Yöntemlere Son Veren Başarılı Diyetisyen Ecem Çiçek
  1. Diyetisyen olmaya nasıl karar verdiniz? Bu süreç nasıl ilerledi?

Çocukluğumdan beri sağlık alanında çalışmak gibi bir hayalle başladı benim hikayem. Sağlık alanının insanların hayatındaki etkisi benim için çok büyüleyiciydi. Ortaokul sürecime kadar meslek seçimini bir rafa kaldırmıştım. Her gencin büyüme sürecindeki gibi net bir kararım yoktu ta ki ortaokulda annem ve ablamın hayatına bir diyetisyen girene kadar. Onların sürecinin başlamasıyla bir insanın hayatına nasıl dokunulur? Sorusuna gözle görülür şekilde cevap almıştım. Ancak kafama takılan bir durum vardı. Sürece yaklaşırken annem ve ablamın yaşadığı zorlukları, dayatmaları ve onlara uymayan kuralları görüyordum. Ben olsam ne yapardım? Düşüncesiyle kendi sürecim başladı. Lisede ise çok sevdiğim bir doktor tanıdığımın Ecem diyetisyen olmayı düşünmez misin? Seni çok iyi ifade edeceğini düşünüyorum demesiyle diyetisyenliğe bir adım daha yaklaştım. Bu sırada okuldaki meslek tanıtım günleri, benim araştırmalarım derken beslenme uzmanı olup bir insanın hayatında yiyeceklerle barışıklık sağlayıp kalıcı bir çözüm bulabilecek olmak beni çok heyecanlandırdı. Yapabileceklerim ve kendim için heyecan duyup hayatımın odak noktasına beslenme uzmanı olma hedefini koydum. Ve sonrası bildiğiniz gibi bugün mesleğimi tam da istediğim etik çerçevesiyle icraa etmeye çalışıyorum. Kendimi en iyi ifade edebildiğim bir alan olarak görüyorum.

 

  1. Sizce diyet yaparken yapılan yanlışlar nelerdir?

Bu soruyu defalarca cevaplayabilirim sanırım  Ne yazık ki günümüzde popüler olanı yapma arzusu farklı kanallardan gittikçe yayılıyor. Sosyal medya, çevre, aile, internet ortamı derken fark etmeden manipüle oluyoruz. Her gün farklı diyet hikayeleri, beraberinde diyet tarzları duyuyoruz. Olumlu sonuç almış herkesi başarılı olarak görüyoruz. Ve hemen kendimizle kıyaslamaya başlıyoruz. Bunu referans alarak kendi hayatımıza bize uygun olmayan beslenme tarzlarını dahil etmeye çalışıyoruz. Bir de detoks furyası var. Buna değinmeden geçmek istemiyorum J Bir gün yediklerimizle kilo almadığımızı sanıp hemen detoks içecekleriyle mucizevi etki bekliyoruz. Buna artık dur demeli. Şundan bahsetmeliyim ki iyi yaşam sürüyorsanız vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılıyorsanız organlarınız detoksifikasyonu sağlar. Sizin ekstra bir şey yapmanıza gerek yoktur. Ancak besinlerle takviye yapabiliriz. Hiçbir besin tek başına kilo aldırmadığı gibi kilo da verdirmez. O yüzden size uymayan süreçle, düşük kalorili listelerle lütfen devam etmeyin. Buradan bir kez daha söylemek isterim. Bir tane hayatınız var ve bu size özel bu yüzden bireyselliğinizi koruyun. Size uyan yaşam tarzıyla devam edin. Kalıp bilgilerle değil.

 

  1. “Duygusal yeme” durumlarında ne gibi önlemler alabiliriz?

Şüphesiz bu sorunun bence 3 anahtar kelimesi var. Yeme bozukluğu alanında çalışan klinik psikolog, beslenme uzmanı ve meditasyon. Öncelikle bu durumu daha konforlu geçirmek adına bir klinik psikolog ve beslenme uzmanından yardım almalısınız. Diyelim ki duygusal yeme atağı geldi. Kendinize biraz zaman tanıtın. 1-2 dakika boyunca nefes alıp bu aşamanın neden yaşandığına dair kendinizi ve bedeninizi dinleyebilirsiniz. Bu sırada vücudunuzda neler oluyor? Hangi duygular karşılanmadığı için bu durum yaşanıyor? Stresli anlarınızı yönetmek için çözüm ne olabilir? Beslenmenize nasıl bir açıdan bakıyorsunuz? Sizi ve beslenmenizi tetikleyen bir şeyler olabilir mi? Kendinize fazla kuralcı ve baskılı davranıyor olabilir misiniz? Kısıtlamak, yasaklamak gibi terimler işinizi zorlaştırıyor olabilir mi?  Tüm bu sorulara cevap aramayı deneyin. Yiyeceklerin tadına vararak, lezzetini algılayarak yemek yemeyi deneyebilirsiniz. Bedeninizdeki sinyallere odaklanmaya çalışın. Zor gibi görünse de bu süreci farkındalıkla incelediğinizde kilitli kapıları açmanız da yardımcı olacak anahtarı keşfedeceksiniz. Duyguları hiçe saymadan tek bir an’ a takılı kalmadan duygularınızı yaşamaya izin verip ve ardından duyguları uğurlamaya çalışın. Bunu yaparken çeşitli meditasyon türlerinden faydalanabilirsiniz. An ’a odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Son olarak sonuca değil sürece odaklanın. Sonuç odaklı olmak yalnızca yapmayacağınıza dair sizi ikna etmekten başka hiçbir işe yaramayacaktır.

 

  1. Sizden yüz yüze danışmanlık alamayacak olanlar için online hizmetiniz var mı?

Elbette var. Benimle iletişime geçmeleri yeterli.

 

  1. Sizi diğer diyetisyenlerden ayıran en önemli özellik nedir?

Bilgilerimi ve hizmetimi iyi bir iletişim şekliyle gerçekleştirdiğimi düşünüyorum. Danışanlarımın hikayelerini bireysel olarak ele alıp hassas yaklaşmaya çalışıyorum. Sadece kendi bilgilerimle değil onları sağlıklı anlamaya çalışıyorum. İletişimimde interaktif olmaya özen gösteriyorum. Klasik listeler ve bakış açılarıyla değil her bir yaşam tarzına saygı duymaya çalışıp kişiye özel süreç başlatıyorum. Çünkü mesleğimde yalnızca bilgilerin yeterli olmadığına inanıyorum. Eğer bilginizi iyi aktaramıyorsanız ne bilginizin bir önemi yok. Kesinlikle karşınızdaki insana yargısız yaklaşmalı onun sürecinin özel olduğunu hissettirmelisiniz. Ve benim için 2 önemli nokta var. Biri kliniğimin isminden de anlayacağınız üzere farkındalıklı beslenme ve sürdürülebilirlik. Diğeri ise beslenme eğitimi. Eğitimini almadığınız konuyu ya da bilmediğiniz bir alanı hayatınıza dahil edemezsiniz. Sizden bir parça olamaz. Dolayısıyla hayatınızda hep devam ettirebileceğiniz bir konu olamaz. Sanıyorum kendimi ifade edebildim.

 

  1. Farkındalıklı ve Sürdürülebilir beslenme nedir? Nasıl uygulanmalıdır?

Farkındalıklı ve sürdürülebilir beslenme bedeninizin ihtiyaçlarını karşılayıp hayatınız boyunca devam ettirebileceğiniz bir beslenme ve sağlıklı yaşam tarzı. Size neyin iyi gelip gelmediğine karar verebildiğiniz bir yolculuğun sona vardığını da düşünebilirsiniz. Beslenmenizin sizin yaşam tarzınıza uyduğu ve sağlıklı beslenme alışkanlığını kalıcı olarak kazanıldığı bir süreçte diyebiliriz. Sürecin bir noktasından sonra sizin yönetebileceğinizi de görmelisiniz. Bu beslenme sürecinde öz şefkat, bedene güven ve açlığı değerlendirmek söz konusu diyebiliriz.

 

  1. Görkemli bir törenle yeni yerinizin açılışını yaptınız. Yeni yeriniz hakkında neler söylemek istersiniz?

1,5 yıldır ilmek ilmek işlediğim hizmetimin ve sistemimin taçlandığı günde diyebiliriz. Herkesin meslek seçimiyle alakalı bir hayali vardır. Benim hayalimse bir gün insanların hayatına dokunabildiğim mesleği herkese duyurmak daha fazla hayata dokunmaktı. Ofisi açarak daha da fazla hayatlara dokunabilecek olmak beni fazlasıyla heyecanlandırıyor. Desteğini esirgemeyen başta ailem, dostlarım, sevenlerim ve danışanlarımla unutulmayacak bir güne beraberlik yaptığımızı düşünüyorum. Ziyaret etmek, yollarımızı kesiştirmek isteyen herkese kapım açık, ağırlamayı çok isterim. Yeni danışanlar ve hikayeleri tanıyacağım için mutluluk duyuyorum. Bu özel güne katkılarından dolayı da ayrıca bir kez daha sevgili Ceren hanıma, Dora Magazin’e teşekkür etmek isterim.

 

  1. Peki sizin fit ve güzel oluşunuzun bir sırrı var mı?

Öncelikle çok teşekkür ederim çok zarifsiniz. Özellikle yaptığım bir şey yok ama vücudumu iyi tanıyorum.  Bu konuda ihtiyaçlarımın farkındayım. Ritüellerime özen göstermeye çalışırım. Spor ve temiz beslenmeye ve %80- %20 oranını benimsemeye çalışırım. En önemlisi diyetisyenim diye bozulmuş beden algısı yaratmamaya çalışıyorum. Hepimiz insanız bazen bizlerde motivasyonumuzu kaybediyoruz. Her gün bedenimizle barışık olmayabiliriz. Dolayısıyla kendimi sevdiğimi her gün hatırlamaya çalışırım. Bir kalıba sokmadan kendime odaklanıyorum. Kendimi kimseyle kıyaslamıyorum. Ayrıca beslenmemde istediğim, zevk aldığım yiyeceklere yer veriyorum. Ruhuma iyi gelen şeylerle besliyorum her anlamda ve yaşama saygı duyuyorum.

 

  1. Kilo vermekte zorlananlara verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?

Öncelikle neden kilo veremiyorlar iyi bir anamnez gerekir. Mevcut hastalıklar, yaşam tarzı yakından değerlendirilmelidir. Eğer kendilerine ait, onlara uyan bir süreçle devam ettiklerinden eminlerse biraz sabırlı olmalarını öneririm. Sabır burada gerçekten kilit kelime. Motivasyon kaybı, stres gibi faktörler süreci ne yazık ki uzatır. Anlık olarak motivasyon kaybı yaşıyorlarsa bile sabırla devam etmeliler. Bunu kendileri için yaptıklarını hatırlatmak işe yarayabilir. Uzun süredir aynı beslenme tarzına sahiplerse bir uzman ile değişikliğe gidilebilir. Yine söylüyorum sonuç değil süreç odaklı olurlarsa problem kalmaz ortada. Hayat; başarı, sağlıklı olmak rakamlardan ve kalorilerden ibaret değil. Bunlardan çok daha önemli şey varsa o da biricik olduğunuz. Bunları yaşıyorsanız insan olduğunuzu gösterir ve hepsi çok normal. Yeter ki kendinize ve bedeninize güvenin. Öz şefkat göstermeye çalışın.

 

  1. Sizden danışmanlık almak isteyenler size nasıl ulaşabilir?

İnternet sitem, mail, doktor takvimi, İnstagram yoluyla bana ulaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaya her an için hazırım 

 

 

 

@doramagazin

İnstagram'da takip edin